Как да отрежете безопастно дърво с резачка?

За да отрежете дърво по безопасен за Вас и останалите начин, се изисква добра подготовка.

Пригответе си подходяща защитна екипировка

Безопасността е от основно значение когато става въпрос за отсичане на дървета и работа с верижни триони. Трябва да го приемете сериозно. Споделяме ви няколко необходими обезопасителни елемента, които да носите при работа с електрическа резачка:

– Каска, която да ви предпази от падане на клоните. Това е основна причина за наранявания при дърводобив.

– Предпазни очила, за да се предпазите от прах.

– Защитни панталони.

Купете колонообразуващи клинове

Два пластмасови клинове за рязане ще предотвратят притискането на триона по време на рязане. Можете да ги намерите във всеки магазин за външно електрообзавеждане, който предлага верижни триони.

Преценете къде ще падне дървото

Дърветата са по-високи, отколкото си мислите, и достигат по-далеч от земята, отколкото бихте очаквали. Можете да прецените къде ще падне дървото, като използвате брадва.  Дръжте дръжката на брадвата с опъната ръка, затворете едното си око и се отдалечавайте от дървото докато не видите върхът на брадвата да съвпада с короната на дървото, а долната й страна да съвпада с основата на дървото, както е показано на картинката. Краката ви са около мястото където дървото ще падне. Това е приблизителна оценка, затова оставете допълнително място!

rqzane na durvo s motorna rezachka

Разчистете в зоната на падане

Дори да сте сигурни в коя посока ще падне дървото изчистете още две места, на които евентуално, може да падне дървото. Те трябва да са на около 45 градуса един от друг и с противоположни посоки.

Размер на дървото

Разгледайте дървото. Не го отрежете, ако видите:

– Мъртви клони, които са счупени, но прикрепени или които всъщност са скъсани и поддържани от други клони.

– Очевидно е наклонено в една посока или силно натоварено с клони от едната страна. Тя ще попадне в посока към наклона или по-тежката страна, независимо от всичките Ви усилия.

– Има сгради, огради, електрически линии или други неща в зоната.

Ако е така, прекратете рязането на опасното дърво и се обадете на професионалист.

Анатомия на правилния прорез

Правилото е прорезът да е с ширината на една пета от диаметъра на дървото. Целта е да го направите възможно най-близо до земята.  Когато дървото започне да пада, прорезът ще му помогне да падне в желаната посока.

За рязане на големи дървета използвайте клинове

За да не повредите резачката си при рязане на големи дървета, когато започнете да режете и видите, че сте прорязали достатъчно, за да поставите клин, спрете и го сложете. После довършете.

След като направите прореза, прежережете дървото в кръг като съедините прореза от двете му страни.

Дървото ще започне да пада! Започнете да с еотдалечавате като не откъсвате очи от дървото.

Ние сме професионалисти и можем да ви помогнем с рязането на високи и опасни дървета с и без автовишка.  Обадете ни се на 0887726703 или изпратете запитване през контактната ни страница.